RECEPTEN

zondag 4 november 2012

Aardappelgratin met kotelet



Vandaag heb ik recept van Albert Heijn geprobeerd. Simpele recept en je hebt niet veel ingredienten nodig.

Benodigdheden:
25 gr boter
1 kg vastkokende aardappels (in dunne plakjes gesneden)
200 ml slagroom
150 ml melk
Zout naar smaak
mespuntje peper
halve tl nootmuskaat
halve zak geraspte kaas (ik gebruik altijd gouda kaas)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 175 graden als je klaar bent met aardappels in dunne plakjes te snijden. Vet de ovenschaal dik in met boter.

Je doet in een grote kom slagroom, melk, zout, peper en nootmuskaat goed mengen. Daarna doe je de aardappelschijfjes in de roommengsel. Aardappelschijfjes schep je dan met een schuimspaan in de ovenschaal.

Als alle aardappelschijfjes in de ovenschaal liggen dan verdeel je het gelijk en maak je de bovenkant glad. De rest van de roommengsel doe je in de ovenschaal en strooi er geraspte kaas over.

Laat de aardappelgratin ongeveer 50 minuten in de oven goudbruin en gaar worden.

Kotelet heb ik alleen wat peper en zout bijgedaan en gebakken in koekenpan met boter tot het gaar was.



Paar tips van Albert Heijn

Gebruik voor aardappelgratin altijd vastkokende aardappels, dan vallen de plakjes als ze gaar zijn niet uit elkaar. Met voorgekookte aardappelschijfjes is de aardappelgratin sneller klaar. Snijd halfgaar gekookte aardappels in plakjes of gebruik kant-en-klare schijfjes (verpakt per 450 en 700 gram). 
Verwarm de oven voor op 200 °C en reken op een oventijd van 20-25 minuten.

TIP

Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zónder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 °C in 15-20 minuten goudbruin.

TIP

Drie variaties op de traditionele aardappelgratin. Lekker licht: Aardappelgratin is vrij machtig. Gebruik voor een lichtere versie halfvolle melk met slankroom en vervang de helft van de aardappelplakjes door 1 courgette in dunne plakjes. Vet de ovenschaal heel dun in en vul hem met laagjes aardappel en courgette. Dek de schotel af met dunne plakjes mozzarella-kaas.

TIP

Knoflookgratin zonder room: Boen de schil van 750 g (roodschillige) aardappels goed schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers 2 tenen knoflook uit boven een kom en roer er 5 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel verse tijmblaadjes door. Schep de aardappelplakjes erdoor en doe dit mengsel over in een lage ovenschaal. Schenk ook het restant olie uit de kom erover. Bak de gratin 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nog 20-30 minuten zonder folie.

TIP

Met bosui en blauwaderkaas: Bereid de aardappelgratin volgens het basisrecept, maar klop 2 eieren 
door het roommengsel en breng dit extra pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verkruimel 150 gram blauwaderkaas (bijvoorbeeld roquefort of Danish blue) en schep ze samen met 3 bosuitjes in dunne ringetjes en de aardappelplakjes door het roommengsel. Verdeel de helft van dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en strooi de helft van de verkruimelde kaas erover. Maak zo nog een laag. Bak de gratin goudbruin en gaar en laat deze uit de oven eerst 10-15 minuten staan. Zo is de gratin mooi in blokjes of puntjes te snijden.

1 opmerking: